رژیم یویو
رژیم یویو چیه ؟ رژیم یویو یک برنامه غذایی طراحی شده برای کاهش و یا افزایش وزن نیس. بلکه بر خلاف سایر برنامه های غذایی یک سبک اشتباه زندگیه که افرادی که درگیر اون هستن، پیوسته کاهش و افزایش وزن دارن. اگر الان توی ذهنتون این می گذاره که شما این برنامه رو نشنیدین و یا اصلا چرا اینقدر بولد شده؟ باید بگم حتما این سبک غلط زندگی رو یا خودتون داشتین و یا توی اطرافیانتون زیاد دیدین.
رژیم یویو چیست؟
به این برنامه غذایی اصطلاحا چرخه وزن هم میگن. یعنی یک الگو و یا سبک زندگی که شما پیوسته وزن کم میکنین و دوباره دچار اضافه وزن میشین. طبق مطالعات انجام شده این رژیم بین 10 درصد از مردان و 30 درصد از زنان متداوله.
مطالب مرتبط: رژیم اسلیم فست چگونه رژیمی است؟
علت این افزایش و کاهش وزن اینه که سبک زندگی و میزان مصرف مواد غذایی شما به صورت سالانه و یا فصلی تغییر میکنه.ولی قضیه از جایی به ایجاد عوارض میرسه که این برنامه تبدیل بشه به سبک زندگیمون. یعنی به صورت دوره ای کاهش وزن و افزایش وزن داشته باشیم.
تاثیرات یویو دایت
در ابتدا بهتره بدانید که یویو به دو صورت در بین افراد رایجه که شامل
نوعی اول که عوارض کمتری داره. در این نوع افراد با استفاده از برنامه های غذایی استاندارد و با مصرف مقدار متعادل مواد غذایی در یک مدت طولانی تری دچار کاهش وزن میشن و با تغییر شرایط زندگیشون دچار افزایش وزن مجدد میشن.
در این نوع به خاطر اینکه فشاری به ارگان های مختلف و سیستم سوخت و ساز بد وارد نمیشه، عوارض زیادی هم نداره.
نوعی دوم که عوارض بیشتری داره. در این نوع افراد به یکباره تصمیم می گیرن که در یک زمان خیلی کوتاهی کاهش وزن داشته باشن و فقط شروع به خوردن سبزیجات و مواد کم کالری می کنن و بعد از یک مدت زمان کوتاهی دوباره وزنشون برمیگرده.
به عقیده بسیاری از متخصصین این حالت از رژیم یویو تاثیرات و عوارض جبران ناپذیری بر بدن داره که شاید افراد در همون سالها متوجه اون نباشن، اما وقتی به میانسالی رسیدن این عوارض خودش رو نشون میده.
حتما بخوانید: رژیم شوک کتوژنیک چیست؟
رژیم لاغری ۲۱۶ ؛ 6 کیلو لاغری در 21 روز
برنامه رژیم غذایی تنها با یک کلیک
چرا رژیم یویو بگیریم
هر چه قدر هم که از بدی های این برنامه غذایی بگیم، ولی یه وقت هایی مجبور میشیم از اون استفاده کنیم.مخصوصا افرادی که بازیگر هستن و یا به هر دلیلی مجبورن در سال تغییرات وزن داشته باشن و به اجبار درگیر این رژیم غذایی شدن.
در اینجا مسئله اینه که چطور توی این شرایط کمترین ضرر رو به خودمون بزنیم. بهترین راه حل در چنین شرایطی داشتن فعالیت ورزشی و برنامه غذایی درسته.
اگر برنامه شما همراه با ورزش باشه به خاطر اینکه کمترین آسیب به حجم عضلات شما میرسه در نهایت مشکلاتتون توی طولانی مدت کمتره.
پس اگر قصد کاهش وزن فوری دارین و میدونین با توجه به سبک زندگیتون دوباره قابل برگشته، حداقل کاری که می تونین بکنین اینه که با یک متخصص تغذیه مشورت کنین و در کنار برنامه غذاییتون فعالیت های مناسب ورزشی هم داشته باشین.برای دیدن نمونه رژیم کتوژنیک برروی لینک کلیک کنید.
دلیل نام گذاری یویو
همانطور که قبلا هم اشاره شد، در این برنامه غذایی افراد به صورت پیوسته افزایش و کاهش وزن دارن، یعنی وزن و سبک زندگی این افراد به صورت یویو پیوسته در حال تغییر و بالا و پایین شدنه. به همین علت اینطوری نام گذاری شده.
یویو برای چه افرادی مناسب است
همانطور که قبلا هم در مورد آن صحبت شد، دراین رژیم لاغری افراد پیوسته کاهش و افزایش وزن دارن و همین موضوع باعث اثرات مخربی بر سیستم ها و ارگان های بدن اون ها میشه.
البته در نوع کم عوارض این برنامه آسیب ها کمتره، ولی باز هم افرادی که دچار بیماری هستن نباید از این برنامه، مخصوصا به صورت خودسرانه استفاده کنن. به نظر میاد که سوال رو اینطوری باید بپرسیم که این رژیم برای چه افرادی اصلا مناسب نیست؟
افرادی که زمینه بیماری های دیابتی دارن. این افراد به خاطر اینکه سیستم های تنظیم کننده ی سالمی برای قند خون و ترشح انسولین ندارن، به هیچ وجه نباید درگیر برنامه هایی باشن که همراه با محدودیت های کالریه. مخصوصا محدودیت کالری که در بازه زمانی کوتاهی باید مورد استفاده باشه.
در ادامه:
افرادی که دارای کبد چرب هستن. کبد چرب یکی از بیماری هاییه که در اون چربی ها به جای سوختن و یا ذخیره شدن در بافت های بدن در داخل کبد رسوب میکنن. حالا اگر فرد در شرایط محدودیت کالری قرار بگیره که وضعیت خیلی بدتر میشه.
چون شرایط محدودیت کالری باعث ورود اسید های چرب به بدن و در ادامه ورود اون ها به کبد میشه ولی چون کبد در وضعیت نرمال قرار نداره این چربی ها با همون سرعتی که وارد میشن، خارج نشده و رسوب اسید های چرب داخل کبد بیشتر میشه. اگر همین وضعیت ادامه دار باشه ممکنه فرد کبد خودش رو از دست بده.
افرادی که دارای کم خونی هستن. این افراد به دلیل اینکه انتقال اکسیژن و مواد غذایی به درستی داخل بدنشون صورت نمی گیره، بسیار حساس به دریافت کالری هستن. پس همین موضوع باعث میشه پتانسیل خیلی پایینی در برابر کاهش دریافت کالری مورد نیازشون داشته باشن.
معایب یویو
هر برنامه غذایی که هدف اون کاهش وزن در یک مدت زمان کوتاه باشه، حتما دارای عوارض و آسیب های مختلفیه. علت اصلی هم اینه که قرار دادن بدن در وضعیت های ناپایدار باعث به هم خوردن تنظیمات هورمونی و متابولیسمی بدن میشه.
حالا اگر قرار باشه بدن پیوسته و در دوره های زمانی مختلف در این شرایط قرار بگیره که میزان آسیب و ضرر ها چند برابر میشه. در اینجا سعی میکنیم چند تا از این آسیب ها رو بررسی کنیم تا اگر قصد استفاده از این برنامه رو داشتین، با احتیاط بیشتری از اون استفاده کنین.
به هم خوردن تنظیمات هورمونی: در بدن ما هورمون ها مسئول تنظیم سوخت و ساز هستن. این وظیفه بر عهده ی هورمون های مختلفیه که شامل هورمون های تیروئیدی، هورمون های آمینواسیدی و هورمون های استروئیدیه.
ساخت و ترشح همه این هورمون ها تا اندازه ی بستگی به مواد غذایی وارد شده به بدن هم داره. همچنین محدودیت کالری باعث میشه بدن در شرایط استرس قرار بگیره و همین شرایط استرس تاثیر زیادی روی میزان ترشح این هورمون ها داره.
حالا اگر این هورمون ها پیوسته در شرایط افزایش و یا کاهش کالری قرار بگیرن، تنظیمات مربوط به ساخت و ترشح اون ها آسیب می بینه و دیگه نمی تونن شرایط متابولیسمی بدن رو مدیریت کنن.
البته در این شرایط فقط تنطیمات متابولیسم دچار اختلال نمیشه بلکه خیلی از افرادی که از این برنامه استفاده می کنن در طولانی مدت ممکنه دچار اختلالات جنسی و رفتاری هم بشن.
هم چنین:
افتادگی پوست و پیری زود رس:یکی از اثرات خیلی بد این برنامه غذایی اینه که پیوسته باعث پر و خالی شدن بافت های چربی بدن میشه. این موضوع در طولانی مدت باعث آسیب به دیواره های سلولی و افزایش مرگ سلولی و نکروز بافتی میشه.
افزایش نکروز بافتی باعث آزاد شدن فاکتور های التهابی در بدن میشه که نتیجه اون گسترش نکروز بافتی و شل شدن بافت پوششی بدنه. شل شدگی بافت پوست باعث ایجاد ظاهر ناخوشایند میشه که که معمولا افرادی که دچار این آسیب ها میشن به علت از بین رفتن قوام پوست فرایندهای پیری براشون زودتر اتفاق می افته.
از بین رفتن توان عضلانی: کاهش و افزایش مداوم وزن بدن بیشتر از اینکه روی ذخیره ی چربی بدن اثر بگذاره، بر روی حجم عضلات بدن اثر گذاره. علت هم اینه که بدن زمانی که در شرایط استرس قرار میگیره هورمونی به نام کورتیزول ترشح میکنه که وظیفه اصلی این هورمون تبدیل عضلات به گلوکزه.
همین موضو ع باغث میشه تا پیوسته از حجم عضلات بدن کم بشه و فرد در طولانی مدت دچار ضعف و ناتوانی عضلانی بشه.
نمونه برنامه یویو
برنامه یویو، برنامه غذایی دارای برنامه ثابت و تدوین شده ای نیس. به طور کلی هر برنامه لاغری که در مدت زمان کوتاهی باعث کاهش وزن در افراد بشه، می تونه در این رژیم غذایی قرار بگیره.
در حقیقت شاید گفتن واژه ی برنامه یویو زیاد درست نباشه، چون در حقیقت این یک سبک زندگی برای بعضی آدم ها به حساب میاد که با تغییر شرایط زندگیشون مداوم ازش استفاده می کنن. به طور کلی برنامه هایی کاربرد داره که حاوی محدودیت های کالری شدید باشه.
خلاصه نکات مقاله
یویو چیه ؟ برنامه یویو به عنوان یک برنامه که در اون افراد به صورت پیوسته کاهش و افزایش وزن دارن، تعریف میشه. افزایش و کاهش پیوسته وزن عوارض و آسیب های متفاوتی همراه داره که اگر در طولانی مدت بدن در این شرایط قرار بگیره آسیب های اون جبران ناپذیره.
به همین خاطر متخصصین تغذیه بسیار توصیه می کنن که تا حد ممکن ار این برنامه دوری کنیم و اگر هم بسته به شرایط یا موقعیتی مجبور به استفاده از اون هستیم،استفاده از این برنامه رو با رعایت برنامه های غذایی درست و فعالیت های ورزشی انجام بدیم